logo

Cenu receptu vypočítáváme přibližně takto: 

            

 n! \approx  \left(\frac{n}{e} \right)^n \int_{0}^{\infty} \exp \left(- \frac{1}{2n} (x-n)^2 \right)\, \mathrm{d}x = \sqrt{2n} \left(\frac{n}{e} \right)^n \int_{-\sqrt{\frac{n}{2}}}^{\infty} e^{-x^2} \, \mathrm{d}x  

Ovšem je to zjednodušený vzorec, výpočet je o trochu složitější...

 

Cena receptu neobsahuje náklady na vaření, tedy plynu, elektřiny, propan-butanu a podobně. Při nejlepší vůli totiž neodhadneme, jestli svůj pokrm vaříte na starém elektrickém sporáku, který žere jako tryskáč, nebo na ohni před chatou, který je vlastně zadarmo. Proto v našich výpočtech cenu energie na vaření nezahrnujeme.

Cena receptu je tvořena z běžných cen potravin. Nebereme tedy ohledy na to, že v létě ve výprodeji seženete papriky za 2 Kč / kg, protože ty samé papriky koupíte v zimě za mnohonásobně vyšší cenu. Ceny všech potravin započítáváme tak, jak je běžně v České republice můžete pořídit ve velkých známých supermarketech vyprůměrované do období jednoho roku. Pokud tedy potravinu XY v létě pořídíte vždy za 10 korun a v zimě vždy za 12 korun, počítáme celoroční průměrnou cenu 11 korun.

Cena recetu je vypočítávána vždy pouze ze spotřebovaného množství. Pokud tedy na nějaký recept použijete pouze žloutek z vajíčka, je započítána pouze cena žloutku, protože bílek vám zbyl do jiného pokrmu. 

Do našich cen receptů nezahrnujeme ceny v obchodech pro podnikatele, protože tam nemají přístup všichni. Dále nebereme ohled na slevy velkých balení. Málokdo si totiž domu na vaření koupí litrové Magi koření, nebo bednu másla. Ceny tedy vždy vypočítáváme z balení, které se prodávají nejvíce.

Pamatujete na začátek roku 2012, kdy cena vajec mnohonásobně vzrostla? Pokud některá ingredience takto vylétne, potom se zdražení ihned projeví ve výpočtech naší ceny. Zdražení musí trvat nejméně týden, aby náš vzorec na cenu zareagoval. Pokud ale třeba vláda vyhlásí, že vejce bude stát od zítra 100 korun, pak ihned cena receptu vzroste. (doufáme, že vláda takovou pravomoc mít nikdy nebude) Tím tedy zodpovídáme také možnost, že když dnes vidíte u nějakého oblíbeného receptu například cenu 65 korun za celý recept, pak je pravděpodobné, že za pár dní, týden, měsíc, půl roku či za rok se cena mírně zvedne, náš vzorec totiž dlouhodobě sleduje vývoje cen všech potravin uvedených v naší kuchařce. 

Ilustrační otázka: K čemu je mi vámi vypočítaná cena, když já recept uvařím o deset procent levněji, protože nakupuji jen potraviny v akcích?

Odpověď: Je to co nejkorektnější výpočet, o který se neustále snažíme. Používáme stejné ceny pro výpočet, jaké utrácí valná většina našich čtenářů. Samotné nás při psaní této kuchařky překvapilo, že některá jídla jsou levná a ani jsme si to předtím neuvědomili, naopak jiná jídla přidáním několika ingrediencí jsou vlastně jídla drahá. Jelikož ale pro všechna jídla v naší kuchařce používáme stejný výpočet, tak když jedno jídlo uvaříte podle našeho výpočtu za 100 korun a jiné za 200 korun, pak máte minimálně jistotu, že druhý pokrm je jednou tak dražší. 

Náš výpočet neustále zdokonalujeme, a snažíme se ceny uvádět co nejkorektněji, což samozřejmě není věc nijak jednoduchá. Jasně si uvědomujeme, že ceny v Ústní nad Labem jsou jiné než v Praze a odlišné jsou zase na Moravě.

Hlavní cíl kuchařky Video-recepty.com je snadno se orientovat v cenách nejznámějších pokrmů, a rodinám, které musejí počítat každou vydanou korunu chceme pomoci, aby si mohli uvařit za minimum financí co možná nejvyváženější stravu. Důraz také klademe na skutečnost, že ne každý se orientuje ve světě vaření, kuchařských slov atd. Náš cíl je tedy jasný a hlásá to i slogan našeho serveru: Kuchařka polopatě, a za pár kaček...

Naše kuchařka co se týče výpočtu ceny i GDA nemá precedens, protože je to první internetová kuchařka na světě tohoto typu. Jestli se nám to daří nebo ne, musíte posoudit Vy čtenáři. Určitě jste již sami zjistili, že recepty odnikud neopisujeme, a že každý recept je u nás naprosto precizně a dopodrobna zpracován. U nás nenajdete recept okopírovaný z jiného serveru - a když je na tom jiném serveru chyba, tak je většinou na jiném serveru okopírovaný i s tou chybou. Snažíme se o kvalitu stránek, ne množství. Proto každý podnět a nápad, který nám zašlete je pro nás důležitý, přínosný a velmi si jej vážíme. Každým se budeme velmi vážně zabývat, protože my píšeme, natáčíme a fotografujeme pro Vás....

 

Martin Mithofer a Pavlína Hrubešová

 

Ti kdo nám skočili na náš malý žert se vzorcem, který je vyobrazen nahoře se omlouváme, matematici jistě poznali odvozeninu Stirlingova vzorce. Přesný výpočet ceny receptu si po dlouhém vývoji necháme jako takové malé tajemství našeho serveru.